My Cancer Navigator: pilootproject voor kankerpatiënten | Anticancerfund

My Cancer Navigator: pilootproject voor kankerpatiënten

In het nieuws
17 september 2018

“Heb ik echt wel begrepen wat mijn oncoloog me net vertelde? Bestaat er nog een andere behandeling die helpt tegen mijn kanker? Klopt het wat ik op Google lees?”

Als je de diagnose van kanker krijgt, kan dat overweldigend en beangstigend zijn. Bij het Antikankerfonds begrijpen we dat. We willen patiënten helpen om samen met hun dokter geïnformeerde beslissingen te nemen.

Gratis service

My Cancer Navigator is een gratis service voor patiënten (of ouders van minderjarige patiënten) die bijvoorbeeld:

  • overweldigd of verward zijn door de informatie die ze krijgen of missen
  • voorbereid willen zijn wanneer ze hun dokter zien zodat ze weten welke vragen ze moeten stellen
  • willen weten of ze in aanmerking komen voor klinische studies
  • andere behandelingen overwegen en daarover wetenschappelijke gegevens willen ontvangen

Geen second opinion

My Cancer Navigator verstrekt geen second opinion of medisch advies, noch een antwoord op praktische vragen over verzekering, thuiszorg, vervoer, enz. Het hoofddoel is om patiënten te helpen navigeren door het doolhof van medische informatie. We willen hen helpen om hun ziekte en behandeling beter te begrijpen.

My Cancer Navigator start op 17 september 2018 als een gratis pilootproject voor een beperkt aantal Nederlandstalige patiënten, die behandeld worden in België.

Face-to-face

Patiënten die in aanmerking komen, zullen een intakegesprek hebben met een arts van ons team. Die zal hun medische geschiedenis bekijken en proberen om hun noden te begrijpen. Gebaseerd op dit gesprek zullen de patiënt en het team bespreken hoe ze deze noden het beste tegemoet kunnen komen. Volgende stappen kunnen zijn dat het team wetenschappelijke informatie over verschillende behandelopties verschaft, de medische testresultaten face-to-face bespreekt, samen de volgende doktersafspraak voorbereidt,...

Navigeren

Aan de hand van de feedback van de patiënten en andere stakeholders zal het Antikankerfonds het project evalueren. Zo kan de service voortdurend verbeterd worden. Tegelijkertijd zal ons team partners met interesse contacteren om dit project financieel te ondersteunen. Zo kan My Cancer Navigator in de toekomst meer patiënten helpen “navigeren” in hun zoektocht naar informatie. Het pilootproject is een initiatief van het Antikankerfonds en Dr. Gabry Kuijten.

Patiënten die wensen deel te nemen, kunnen ons contacteren op navigator [at] antikankerfonds.org met een korte beschrijving van hun medische situatie, hun vragen en bezorgdheden, en een telefoonnummer waarop een van onze medewerkers contact met hen kan opnemen.