Anonieme donor geeft bijna € 400.000 voor onderzoek naar pancreaskanker | Anticancerfund

Anonieme donor geeft bijna € 400.000 voor onderzoek naar pancreaskanker

IN HET NIEUWS
7 september 2018

BRUSSEL - Een anonieme donor geeft bijna € 400.000 voor een klinisch onderzoek naar pancreaskanker. “We zijn zeer gelukkig met dit bedrag want dit is 90% van het volledige budget dat zal nodig zijn om het klinisch onderzoek naar pancreaskanker uit te voeren”, vertelt Lydie Meheus, CEO van het Antikankerfonds. Het private fonds dat kankeronderzoek steunt, past de resterende 10% bij met andere donaties die het ontving.

Kanker bestrijden met bestaande medicijnen

Het klinisch onderzoek dat PROSPER (Pancreatic Resection with perioperative Off-label Study of Propranolol and Etodolac) heet, is ontwikkeld om pancreaskanker te bestrijden door bestaande medicijnen te hergebruiken. Het onderzoeksteam kreeg onlangs groen licht om een bètablokker (propranolol) en een ontstekingsremmer (etodolac) te testen voor en na de operatie bij patiënten met pancreaskanker. Binnenkort worden tachtig patiënten met pancreaskanker die geschikt zijn voor een ingreep gerekruteerd voor het fase II-onderzoek.

Geringe overlevingskansen

Pancreaskanker heeft een hele slechte prognose en een stijgende incidentie. Slechts 15% tot 20% van de meest voorkomende vorm van pancreaskanker kan worden geopereerd. Bijna de helft van de patiënten hervalt binnen het eerste jaar na de ingreep en slechts één op vijf is na vijf jaar nog in leven. Het is duidelijk dat het aantal gevallen dat hervalt naar omlaag moet, zodat de overlevingskansen van deze patiënten verbeteren.

Nieuwe methode met PROSPER

“We ontdekten wetenschappelijke publicaties met veelbelovend labowerk”, verklaart Gauthier Bouche, de Clinical Research Director van het Antikankerfonds. “We zagen veelbelovende resultaten met muizen en borstkankerpatiënten. We wilden uitzoeken of dit ook bij patiënten met pancreaskanker zou werken. Gelukkig zorgde onze donor er voor dat we snel met het onderzoek kunnen starten.”

Resultaten tegen 2021

Het Antikankerfonds kent zijn anonieme donoren, maar respecteert hun wens om anoniem te blijven. “We houden hen op de hoogte over de voortgang van het onderzoek”, legt Meheus uit, “en we hopen tegen eind 2021 de eerste resultaten te hebben.” Het fonds werkt samen met een Duitse expertengroep uit Heidelberg. Zij opereren verreweg de meeste gevallen van pancreaskanker in Europa.

Snelle resultaten, snelle oplossingen

“Wanneer uit eerste onderzoeksresultaten blijkt dat bestaande medicatie ook werkt bij kankerpatiënten, dan is het duidelijk dat de verdere ontwikkeling van dergelijke behandelingen een goedkope en snelle manier is tot een nieuwe behandeling voor patiënten in nood”, duidt Meheus. “We willen focussen op behandelingsopties die overlevingskansen en levenskwaliteit verhogen. Deze donatie toont dat we met voldoende budget snel kunnen reageren. Zo kunnen we sneller een oplossing tot bij de patiënt brengen.”

Meer weten over de PROSPER studie: klik hier.

Zelf doneren? Ontdek hier hoe.