€ 201.000 van Lottospelers voor onderzoek naar baarmoeder(hals)-kanker | Anticancerfund

€ 201.000 van Lottospelers voor onderzoek naar baarmoeder(hals)-kanker

Studie update
9 november 2018

BRUSSEL- Het Antikankerfonds ontvangt € 201.000 financiële steun van de Nationale Loterij voor PRIMMO, een klinische studie voor de behandeling van baarmoeder(hals)kanker. De onderzoekers combineren in die studie goedkope, bestaande geneesmiddelen met immuuntherapie als innovatieve behandeling tegen deze veel voorkomende gynaecologische kanker.

Immuuntherapie

“Het Antikankerfonds is voortdurend op zoek naar betere behandelingsopties voor patiënten”, legt medisch directeur Guy Buyens uit. “Bestaande behandelingsopties zijn agressief. Immuuntherapie is een veelbelovende piste waarbij het eigen afweersysteem gebruikt wordt om de kankercellen aan te vallen. Gecombineerd met een behandeling van radiotherapie en vijf goedkope, bestaande middelen kunnen we tumoren op meerdere fronten tegelijkertijd aanvallen. Zo wordt de dure immuuntherapie in de toekomst hopelijk doeltreffender zonder ze nog veel duurder te maken.”

Combinatie met goedkope medicijnen

Die combinatietherapie kreeg de aandacht van de Nationale Loterij, die naast het aanbieden van kansspelen ook op zoek gaat naar maatschappelijk relevante projecten en die financiert met de hulp van de Lottospelers. Dat bestaande goedkope huis-tuin-en-keukenmedicijnen zoals Sedergine en het supplement curcumine mee kunnen helpen in het bestrijden tegen kanker, is gunstig voor de patiënt. Hij hoeft zo niet te wachten op een lang administratief proces om de medicijnen goed te keuren. Ook zijn ze makkelijk en goedkoop verkrijgbaar. De Nationale Loterij zag de maatschappelijke relevantie van PRIMMO in en besliste om de wetenschappers te ondersteunen met € 201.000.

Noodzakelijk

Als baarmoeder- en baarmoederhalskanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, is er een goede prognose en is 90% van de patiënten na vijf jaar nog in leven. Bij uitzaaiingen zijn er momenteel helaas weinig behandelingsopties en is de overlevingskans minder dan anderhalf jaar. “Het onderzoek heeft dus een directe impact op de patiënten”, legt Buyens nog uit. Gemiddeld krijgen in België elk jaar 640 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker en 1429 vrouwen de diagnose baarmoederkanker. Hoewel de studie zich specifiek richt op patiënten met baarmoeder- en baarmoederhalskanker kan de behandeling na een succesvolle testfase ook voor andere kankers interessant zijn. “De steun van de Nationale Loterij maakt een duur maar noodzakelijk onderzoek mogelijk dat in de toekomst mogelijk meer patiënten op een betere manier kan helpen. We zijn de Nationale Loterij daar zeer dankbaar voor.”

Naast De Nationale Loterij wordt PRIMMO mogelijk gemaakt door het Antikankerfonds en Kom op tegen Kanker, samen goed voor bijna 1,3 miljoen euro aan onderzoeksgeld.

Lees hier meer over de studie PRIMMO.